Fästingar
Fästingar

PUUTIAISVÄLITTEISET SAIRAUDET JA NIIDEN OIREET

Puutiaiset ovat maailman yleisin tarttuvien tautien levittäjä heti hyttysten jälkeen. Osa puutiaisista kantaa sellaisia mikro-organismeja, jotka voivat siirtyä ihmisten lisäksi kotieläimiin ja aiheuttaa sairauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi Borrelia- ja Anaplasma (Erlichia) –bakteerit. Ne aiheuttavat erilaisia, usein hyvin vaihtelevia oireita useilla eri kotieläimillä.

Borrelioosi voi sairastuttaa sekä koiran että ihmisen. Borrelioosi voi aiheuttaa influenssan kaltaisia koireita, kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, kuumetta, turvotusta raajoissa sekä liikkumisjäykkyyttä. Oireiden voimakkuus voi vaihdella kuukausien aikana puremasta. Lievimmillään borrelioosi aiheuttaa hädin tuskin diagnosoitavia oireita, mutta toisinaan potilaalle voi kehittyä vakavia iho-, nivel-, lihas-, hermo- ja silmäoireita. Diagnosoimaton borrelioosi voi johtaa vaikeaan vammautumiseen vasta kuukausien, jopa vuosien päästä puutiaisen puremasta. Kissoilla oireita tavataan harvemmin.

 

Babesioosi aiheuttaa veren happea kuljettavien punasolujen hajoamisen. Tämä vakava tila voi näkyä hapenpuutteena elimistössä, kuumeiluna ja laihtumisena. Se voi johtaa eläimen romahtamiseen sekä elinvaurioihin, jotka voivat aiheuttaa kuoleman.

Ehrlichioosi vahingoittaa veren valkosoluja, mikä aiheuttaa anemiaa, väsymystä, ruokahaluttomuutta ja runsasta verenvuotoa.

Anaplasmoosissa eläin voi olla kuumeinen ja heikko. Sairaus voi johtaa halvaantumiseen.

 
Fästingar  

KUINKA SAIRAUDET LEVIÄVÄT PUUTIAISTEN VÄLITYKSELLÄ

Ensin puutiainen tarttuu ihoon ja läpäisee sen kahdella leukoja vastaavalla Chelicerae –rakenteillaan. Sitten se työntää leukojensa välistä kärsämäisen, ihoon tarrautuvia väkäsiä täynnä olevan Hypostonum –rakenteen. Sillä se porautuu ihoon ja imee ateriansa eli verta isäntäeläimen suonesta.

Ateriointi tapahtuu tautien siirtymisen kannalta merkittävissä vaiheissa. Juuri kiinnittynyt puutiainen imee hitaasti verta ja ihoon saattaa alkaa muodostua vähäistä rakkulaa. Muutaman vuorokauden kiinnittyneenä ollut puutiainen on siirtynyt pikku hiljaa nopean imemisen vaiheeseen, jossa sen syljestä siirtyy erityisen helposti taudinaiheuttajia isäntäeläimen vereen.

Jotta puutiainen ei koskaan ehtisi tähän nopean imemisen vaiheeseen, on loinen tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti lemmikille tai ihmiselle aiheutuvan tautiriskin minimoimiseksi.

​​​