Fästingar
Fästingar
Fästingar  

MISSÄ PUUTIAISET ELÄVÄT?

Eläin voi saada puutiaisia asuinpaikasta riippumatta. Nämä loiset eivät elä pelkästään maaseudulla, vaan myös kaupunkiympäristössä puistoissa ja puutarhoissa. Erityisesti ne viihtyvät kosteilla ja pensaikkoisilla alueilla tai lehtipuuniityillä. Puutiaisia voi löytää vuoden ympäri, joskin eniten niinä lämpiminä kuukausina, jolloin myös ilmankosteus on korkea, sillä puutiainen on vaativa kosteuden suhteen. Puutiaiset kärkkyvät kasvien kärjissä, valmiina istahtamaan jonkin ohikulkevan isäntäeläimen kyytiin päästäkseen ruokailemaan nisäkkään verellä.

Puutiaiset ovat herkkiä kuivumiselle. Kuivina kesinä ne eivät ole erityisen aktiivisia ja jos ne kiinnittyvätkin isäntäeläimeen, kuolevat ne pian sisätiloissa. Siitä huolimatta puutiaiset voivat aiheuttaa paljon ongelmia.

Puutiaiset löytävät isäntäeläimen, kuten kissan tai koiran, tunnustelemalla ilmaa etujaloillaan kasvillisuuden yläosissa. Kun eläin kulkee ohitse, siirtyy puutiainen siihen ruokailemaan. Puutiainen ruokailee puremalla leukansa eläimen ihon läpi ja imemällä isännästään verta. Kaikki puutiaisen kehitysvaiheet (toukka, nymfi ja aikuinen naaras) tarvitsevat veriaterian kehittyäkseen eteenpäin. Puutiaisurokset sen sijaan ottavat veriateriansa naaraasta parittelun aikana.