Loppor
Loppor

MISSÄ KIRPUT ELÄVÄT?

Suomessa kirppuja on vielä vähän verrattuna muun maailman tilanteeseen, mutta ulkomailta tuodut eläimet, kontakti tuontieläinten kanssa sekä matkustelu voivat lisätä ongelmaa. Kirppulajeja löytyy maailmalta yli 200, mutta koira ja kissa saavat Suomessa tartunnan yleisimmin kissakirpusta (C. felis). Satunnaisesti ohimeneviä kirpputartuntoja saadaan myös muista nisäkkäistä, kuten oravasta.

Kirput ovat vertaimeviä loisia, jotka voivat tehdä lemmikkien ja niiden omistajien elämästä hankalaa. Toisin kuin monet luulevat, kirput hyppäävät harvemmin suoraan yhdestä lemmikistä toiseen. Sen sijaan tartunta ympäristöstä on tavallinen.

Kirput voivat elää puutarhassa, läheisessä puistossa, kotitalouksissa – kaikissa paikoissa, joissa kirppuja kantava eläin voi liikkua. Kirppuja voi kantaa koiran ja kissan lisäksi moni villieläin, kuten esimerkiksi kaniini, jänis, mäyrä tai kettu.

Kirpputartunnan saanut eläin levittää munia kaikkialle missä se liikkuu. Uudet kirput kuoriutuvat näistä munista ympäristöön tuntiessaan lämpöä, hiilidioksidia ja tärinää, joita kohdalla liikkuva eläin aiheuttaa. Kun eläin, esimerkiksi koira tai kissa, kulkee ohi, kirput hyppäävät sen kyytiin.

Enää ei oikeastaan puhuta varsinaisista ”kirppukausista”; hyvin eristetty talo, keskuslämmitys ja kokolattiamatto antavat kirpuille hyvät edellytykset lisääntyä vuoden ympäri – ja niin ne myös tekevät.

Loppor